Saturday, January 29, 2011

EPILOG SILAM by GerimisBayu

EPILOG SILAM : TERSUNGKUR DI LEMBAH KEGELAPAN

PROLOG

Penyair Agung Khalil Gibran pernah berkata, "Cinta adalah satu-satunya bunga yang tumbuh mekar tanpa bantuan musim"....

Begitulah cinta Iwan terhadap Farah. Tidak pernah pudar mahupun bermusim. Namun, cinta yang sentiasa mekar dihati, dibajai rasa rindu yang tidak pernah terhapus hingga ke hujung nyawanya, hanya sekadar bayangan gurauan yang seringkali menghantui Iwan.

Dan demi cintanya itu, Iwan menguatkan diri. Berlari selaju mungkin menuju ke satu arah di mana dia akan menemui kembali cinta yang pernah diragut dari dalam hidupnya. Walaupun cinta itu adalah cinta terlarang.

Buih-buih cinta yang beterbangan dihembus bayu derita kian menerpa di setiap ruang sukma dendam.Perkenalan yang telah menyemai benih cinta kini sudah rosak kerana racun yang telah tumpah diatasnya.

Selepas perpisahan itu, Iwan tidak lagi bertemu dengan Farah mahupun wanita lain, keran hatinya yang terluka sukar untuk diubati. Cinta yang sering Iwan dambakan hilang bagai ditiup pawana sepi. Kerana takut disakiti kembali, Iwan memilih jalan untuk menyendiri bagi mencari pengubat sukma yang duka lara.

Namun, cinta yang datang kini. Bukan cinta yang diredhai Ilahi. Cinta yang terlarang telah mengetuk pintu hatinya dan cuba untuk memasukinya. Ketika Iwan putus cinta dengan Farah, usianya baru menjangkau 20-an. Ketika Iwan menyambung pengajian di Tingkatan Enam di SMK St. Xavier. Iwan telah mula meniupkan bibit cinta bersama Farah.Namun, selepas menerima keputusan yang cemerlang dalam Peperiksaan STPM. Iwan dapat melanjutkan pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda Perakaunan di universiti tempatan. Ketika Iwan ingin berkongsi kegembiraan bersama Farah. Farah mula berpaling tadah kerana Iwan hanya seorang Mahasiswa bukan Ahli Perniagaan yang kaya. Farah lebih menghargai Harta berbanding cinta Iwan yang tulus suci.

Dalam kekecewaan, kehadiran seorang jejaka bernama Faizi yang sering memberi sinar harapan untuk Iwan telah mencuit rasa sayang terhadapnya. Pada mulanya, Iwan hanya menganggap Faizi sebagai seorang abang. Namun, sikap Faizi yang suka mengambil berat tentang diri Iwan membuatkan Iwan berasa selesa dan tenang apabila bersama disamping Faizi. Di sini, Epilog Silam ; Tersungkur di Lembah Kegelapan bermula.......

No comments:

Post a Comment